zondag 19 december 2010

Het avontuur van gastvrijheid

Afgelopen woensdagmiddag werd ik gebeld door een zekere zuster Beb: ´Timo, zou jij misschien deze donderdag al iemand kunnen ontvangen? Hij heet Mario en komt vanuit Taizé om mee te helpen bij de voorbereiding.´ ´Uuh, ja, is goed!´ Die volgende avond stond hij op de stoep om 20:00 na een reis van elf uur. Mario (zie foto) is een Duitse jongen van 19 die een jaar lang in het Franse klooster Taizé verblijft. Hij is uit zijn drukke leventje gestapt om de tijd te nemen voor zichzelf en zijn zoektocht naar God. Een rationele en pragmatische jongen – typisch voor onze oosterburen – die in Taize rust en eenvoud heeft leren toepassen in zijn leven met God. Mario is de eerste van de 17 jongeren die vanaf zaterdag de 25e ons hele huis zullen bezetten. De Europese jongerenontmoeting 2010 is in aantocht! 30.000 jongeren komen uit heel de wereld tussen 28 december en 1 januari bij elkaar in Rotterdam.

De reacties op dit gebeuren zijn verschillend. Veel mensen zijn enthousiast over de levenswijze van de 120 monniken uit het kleine dorpje Taizé. Vreemd dat zo´n kleine gemeenschap duizenden jongeren per jaar aantrekt: wat moeten de jongeren van tegenwoordig met stilte, eenvoud en gebed? Volgens mij heeft dit alles te maken met wat velen van ons missen: stilte, eenvoud en gebed. Daarbij is gastvrijheid ook een belangrijk element in Taizé wat maakt dat jongeren zich welkom voelen. Stilte, eenvoud, gebed en gastvrijheid: vier, in deze tijd, revolutionaire levensthema´s waarvan Taizé ons een voorbeeld geeft.

Een andere reactie hoorde ik vanochtend van iemand na de kerkdienst: ´De boodschap van Taizé is onduidelijk en laat te veel ruimte over aan verkeerde interpretatie van God.´ Wie alles en iedereen ontvangt en geen voorwaarden of regels stelt, heeft inderdaad het risico verkeerd te worden begrepen. En dan de stilte: wat als het belangrijkste gedeelte van een kerkdienst de stilte is? In de stilte kun je bijvoorbeeld ook denken aan een paarse olifant.

Kortom, jullie zijn allemaal van harte welkom om tussen de 28e en 1e in Rotterdam te komen kijken en deel te nemen aan de diensten in de AHOY, ´s middags en ´s avonds. Mijn huis staat open! Hoe meer mensen, hoe groter het avontuur van de gastvrijheid – en des te groter de rotzooi.

PS. Check www.taize.fr/nl voor meer informatie en het volledige programma.

2 opmerkingen:

  1. wow cool dat je het mede mogelijk maakt door je huis open te stellen. je krijgt er vast meer voor terug dan je van tevoren kunt bedenken. Gods plannen zijn groter dan ons denkvermogen :)
    Groetjes Ineke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hey Timo!

    Heel mooi geschreven weer! Ik vind het mooi dat je bereid bent om je huis open te stellen voor vreemden. Doet me een beetje denken aan 3 Joh. 5-8:
    5 Geliefde broeder, uw trouw blijkt uit alles wat u voor de broeders doet, zelfs al kent u hen niet. 6 Ten overstaan van de gemeente hebben zij van uw liefde getuigd. Wees zo goed hen voor de verdere reis uit te rusten op een wijze die God waardig is. 7 Ze zijn immers omwille van de Naam op reis gegaan en hebben van de ongelovigen niets aangenomen. 8 Daarom horen wij zulke mensen gastvrij te ontvangen en zo mee te werken aan de verkondiging van de waarheid.

    Ik neem aan dat ik je dus niet meer zie voor het nieuwe jaar.
    Ik wens je alvast Gods zegen en succes met de jongeren.

    Samir

    BeantwoordenVerwijderen